Angielskie fishcake Marie

Jest to moja wersja, tego typowego angielskiego dania. Jadłam je wielokrotnie w różnych pubach i restauracjach, gdyż bardzo lubię ryby i owoce morza, więc gdy jemy poza domem, staram się wybierać dania je zwierające.
Swoje danie nazwałbym jedwabistymi ziemniaczano-rybnymi klopsikami :)

Będziemy potrzebować:
400 g różnych ryb ( u mnie: dorsz, wędzony plamiak, łosoś. Mogą być też krewetki )
0,5 kg ziemniaków
mleko
masło
1 duże jajko
bułka tarta
pieprz cayenne
sól
pieprz

fishcake1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. ( Ja dla ułatwienia sobie sprawy, ugotowałam więcej na obiad dzień wcześniej. ) Dodajemy łyżkę masła, trochę mleka i dusimy na purre.
Kawałki ryb gotujemy na parze lub w wodzie, aż będą gotowe. Ziemniaki przekładamy do miski, dokładamy ryby oraz jajko i łączymy składniki. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

fishcake2

Trzeba pamiętać, aby robić to ostrożnie. Chcemy, żeby kawałeczki ryb były widoczne, po przekrojeniu fishcake.

Z powstałej masy formujemy zgrabne klopsy i obtaczamy je w bułce tartej.

fishcake3

Prawdziwe fishcake, mają grubą panierkę i są smażone w głębokim tłuszczu. Ja wybieram „lżejszą” wersję.

Smażymy na patelni z obu stron, przez kilka chwil, aż będą złociste.

fishcake4

Następnie układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

fishcake5

Ja na wierzch moich fishcake położyłam żółty ser, ale można dodać tarty do masy naszych rybnych  klopsów i też są pyszne.

fishcake6

U mnie podane z konfiturami z chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>