Azjatycka zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Kolejna pyszna zupka rozgrzewająca, którą serdecznie polecam :)

Będziemy potrzebować:
800 ml wody
200 g krewetek
2 marchwie (moje były małe, więc dałam trzy)
1 por
0,5 szklanki mleczka kokosowego
100 g makaronu chińskiego (nudle lub makaron ryżowy, u mnie soba nudle)
kawałek korzenia imbiru ok. 2 cm
1 mała papryczka chili
sól, pieprz
świeża kolendra lub pietruszka

zupa skaładniki

papryczka

Marchewki obieramy i myjemy, to samo robimy z imbirem, a następnie wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy i siekamy na cienkie paski. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobniusieńką kostkę.

wawrzywa

Liście pora oraz nasze krewetki myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z liśćmi pora.

gotowanko

Po tym czasie wyławiamy z wody krewetki i przekładamy na talerz, bądź do miseczki, a liście pora wyrzucamy. Do wywaru wrzucamy wszystkie wcześniej  przygotowane warzywa i gotujemy kolejne 10 minut, tak aby były miękkie. W tym czasie gotujemy makaron/nudle, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy warzywa już zmiękną, zupkę przyprawiamy, dodajemy mleczko kokosowe i krewetki. Wszystko gotujemy jeszcze około 3 minut. Nakładamy na miseczki makaron, zalewamy zupką, a całość posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką.

zupa azjatycka

2 przemyślenia nt. „Azjatycka zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym

  1. A ja krewetki bardzo lubię ale zupy jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem smaku. No i jeszcze to mleczko kokosowe:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>