Babcine ciasto drożdżowe

W miniony weekend wrzucałam na naszego fejsa zdjęcie rosnącego ciasta drożdżowego, dziś będzie na nie przepis. Moja babcia raczej nie gotuje z przepisów, a nawet jeśli już to robi, to zawsze później mówi: „no ale tego to dałam więcej”, „nie, tak to nie robiłam”, itp. dlatego ilość składników w cieście, będzie podana „na oko”, ale jak to babcia powiedziała: „może ktoś da trochę mniej lub więcej i wyjdzie mu lepsze niż moje”. Szczerze w to wątpię, ale próbujcie Big Smile

1/2 l mleka
90 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej, rada babci – najlepiej nadaje się mąka 405
W małym garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy drożdże, delikatnie podgrzewamy i mieszamy do ich rozpuszczenia. Wyłączamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy widelcem, mogą zostać grudki, które później przy wyrabianiu znikną.
Zostawiamy do wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe

6 łyżek cukru
2 jajka + 1 żółtko
możemy dodać olejek, np. waniliowy

ciasto drożdżowe
Wszystko ubijamy w misce na puszystą pianę. Możemy to zrobić widelcem lub mikserem.

ciasto drożdżowe

Wyrośnięty zaczyn wlewamy do piany z jajek, dodajemy ok. 80 dag mąki. Wyrabiamy rękami, dopóki ciasto będzie odchodziło od palców.

Dodajemy 3 łyżki oleju i 3 łyżki roztopionego masła i mieszamy do połączenia z ciastem.

Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 1 godzinę.

ciasto drożdżowe

Gdy będzie już odpowiednio pulchne, delikatnie przekładamy do wysmarowanej blaszki (nasza miała 30×45 cm). Nakłuwamy widelcem.

ciasto drożdżowe

Robimy kruszonkę, mieszamy palcami w malej miseczce: masło, cukier i mąkę.

Na ciasto wykładamy dowolne owoce czy dżem. My użyłyśmy mrożonych malin i truskawek, które lepiej rozmrozić prze użyciem. I posypujemy kruszonką.

ciasto drożdżowe

Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę.

ciasto drożdżowe

Smacznego!

2 przemyślenia nt. „Babcine ciasto drożdżowe

  1. A ja tak ni z gruszki ni z pietruszki powiem, ze od dzisiaj zaczynam pic drozdze. A ciasto wyglada bardzo smakowicie! Szkoda, ze nie mam talentu do gotowania :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>