Bułeczki z mozarellą

Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
20 gram drożdży
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 szklanki stopionego masła
1/4 szklanki oliwy
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki soli
mozarella
ser żółty

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, nie gorącej, wodzie i odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy cukier, czosnek, masło, oliwę i rozpuszczone drożdże.

Cisto możemy wyrabiać ręcznie lub robotem używając haka.

Mąkę dosypujemy w trzech partiach i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie odchodzić od miski i palców. Pod koniec mieszania dodajemy sól.

Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta lepimy bułeczki, wkładając w środek po kawałku mozarelli. Mi wychodzi z przepisu ok. 15 bułeczek.

Bułeczki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach, bo kuleczki urosną. Posypujemy drobno startym serem żółtym, ja dodatkowo sypię troszkę ziół prowansalskich.

W zależności od wielkości bułeczek, pieczemy 15 – 25 min w 190 stopniach.
Są przepyszne, można je jeść same lub zrobić z nich kanapki.

Polecam spróbować  Big Smile

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>