Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Jeśli nigdy w życiu niczego nie upiekliście to jest to przepis szczególnie dla Was. Jest mega prosty i szybki, a co najważne przepyszny.

Składniki:
350 g cukru
155 g mąki
65 g kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
225 g masła
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
4 jajka
200 g czekolady

Do miski wsypujemy suche składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżką.

Masło topimy, dla mnie najwygodniejszy sposób to mikrofala. Jajka wbijamy do osobnej miski i roztrzepujemy widelcem.

Do suchych składników dodajemy: olejek waniliowy (lub inny jeśli lubicie), roztrzepane jajka i stopione masło. Mieszamy mikserem aż powstanie jednolita masa.

Czekoladę kroimy w mniejsze kosteczki. Ja robiłam już to ciasto z każdą kombinacją czekolad, ale polecam dać jedną tabliczkę białej (dodaje fajny smaczek) plus, w zależności jaką wolicie, gorzką lub mleczną.

Pokrojoną czekoladę wsypujemy do ciasta, dobrze mieszamy.

Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 160 – 180 stopni, ok. 40 minut. Ciasto nie powinno być suche jak biszkopt, ale wilgotne.
Najlepsze jest jak ostygnie.
Polecam spróbować Big Smile

Zdjęcia gotowego ciasta nie zdążyłam zrobić, bo przyjechali goście i zostało zjedzone, dobrze, że blachę oszczędzili Grimace

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>