Czerwone risotto

To już trzecie risotto, którę Wam zaserwuję. Zielone z groszkiem i pesto TU oraz borowikowe TU cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, mam nadzieję, że i tym razem będzie podobnie.

Będziemy potrzebować:
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 cebule
2 ząbki czosnku
świeża bazylia i pietruszka
oliwa
masło
200g ryżu arborio
1l bulionu lub wody
kieliszek białego wina (ja dałam sake, które zostało po wieczorze z sushi :) )
sól
pieprz
cukier
40g sera grana padano lub parmezanu
2-3 łyżki śmietany

Najpierw przygotujemy sos pomidorowy.
Siekamy jedną cebulę i jeden ząbek czosnku oraz zioła, około 3 łyżek.

Czosnek i cebulę podsmażamy w głębokim garnuszku na oliwie. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy pomidory oraz posiekane zioła.

Zagotowujemy i odstawiamy.

Kroimy pozostałą cebulę i czosnek na drobną kostkę. Na głębokiej patelni ( ja użyłam żeliwniej ) rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dokładamy surowy ryż, smażymy przez około minutę, stale mieszając. Teraz możemy dodać kieliszek białego wina, ale można to pominąć.

Gotujemy, aż wino odparuje. Następne stopniowo, po jednej chochelce/ nabierce, dodajemy bulion. Kolejną dolewamy dopiero, gdy poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy, czyli po około 20 minutach, dokładamy na patelnię wcześniej przygotowany sos pomidorowy.

Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączmy ogień i dodajemy śmietanę i drobno starty ser.

Gotowe :)

Smacznego!!!

2 przemyślenia nt. „Czerwone risotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>