Domowa pizza

Składniki:

ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 łyżeczki soli
300 ml wody
10 g drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu

sos:
puszka krojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
cukier
sól, pieprz

surówka:
pomidorki koktajlowe
rukola
oliwa z oliwek
sól, pieprz

+ to co chcemy dać na pizzę

domowa pizza

Do miski wsypujemy mąkę i sól.

domowa pizza

W innej miseczce mieszamy letnią wodę, może być z kranu, z oliwą, miodem i drożdżami.

Powoli dodajemy rozmieszane mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto.

Jak składniki będą połączone, wykładamy ciasto na stolnicę i dobrze wyrabiamy, ok 10 min. Podsypujemy mąką żeby się nie kleiło.

Miskę wysypujemy mąką. Z ciasta robimy kulkę, wsadzamy do miski i po wierzchu również obsypujemy mąką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

domowa pizza

W tym czasie kroimy wszystkie składniki, których będziemy używać na wierzch.

Ja robię również sos, którym smaruję pizzę. Gotuję w małym garnuszku podane składniki. Nie używam pokrywki, żeby nadmiar wody z pomidorów wyparował. Trwa to ok. 15 min.

domowa pizza

Nie lubię takiej pysznej pizzy smarować keczupem, dlatego robię też szybciutką suróweczkę, którą każdy nakłada sobie na talerzu na swój kawałek pizzy. Kroje pomidorki w ćwiartki lub połówki, dodaje rukolę, sól, pieprz, polewam oliwą. Jest przepyszna i bardzo pasuje do pizzy.

domowa pizza

Po wyrośnięciu ciasta odrywamy od całości kulkę odpowiednią na jedną pizzę i ponownie wyrabiamy, ale już nie tak długo jak za pierwszym razem. Chodzi o to, żeby pozabijać pęcherzyki powietrza w cieście, dzięki czemu w pizzy nie urosną nam bańki.

domowa pizza

Wałkujemy ciasto na grubość i wielkość jaka potrzebujemy. Blachę na której będziemy piec posypujemy mąką.

Smarujemy przygotowanym sosem, zostawiając brzegi. Nakładamy składniki. Zostawione brzegi smarujemy oliwą. Będą pięknie złote po upieczeniu.

domowa pizza

Pizzę wkładamy do nagrzanego na 250 piekarnika i pieczemy w zależności od grubości ciasta. Po brzegach najlepiej poznać kiedy jest gotowa.

Kroimy na kawałki, nakładamy przygotowaną surówkę i wcinamy. Lepszej pizzy w życiu nie jadłam.

Jeśli zostanie nam ciasto, formujemy z niego kulki potrzebne na jedną pizzę, obsypujemy delikatnie mąką, zawijamy w folie aluminiową i mrozimy. Rozmrożone ciasto smakuje tak samo jak to przed chwilą przygotowane.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>