Gulasz a’la strogonow

Składniki:

500 g wołowiny, moja była gulaszowa
1 papryka czerwona
6 małych ogórków kiszonych
2 średnie cebule
8 małych pieczarek
2 puszki krojonych pomidorów
Troszkę oleju do smażenia
Liść laurowy
3 kuleczki ziela angielskiego
Papryka słodka i ostra
Sól, pieprz
Szklanka wody

strogonow

Mięso kroimy w niewielkie paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.

Pieczarki tniemy w cienkie paseczki.

Ogórki myjemy i obieramy skórkę. Kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki.

Mięso solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące.

strogonow

Rozgrzewamy w garnku olej, na delikatnie podgrzany wrzucamy mięso i delikatnie obsmażamy z każdej strony.

Wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, cebulę, pieczarki, przyprawy i ok. szklankę wody, według uznania.

Gotujemy ok. godzinę, dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze ok. pół godziny, aż mięso będzie mięciutkie.

Danie w sam raz na jasień i zimę, jest bardzo sycące i rozgrzewające. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>