Kacze udka w pomarańczach

Jako dziecko bardzo nie lubiłam kaczego mięsa i zawsze krzywiłam się na jego widok. Wydawało mi się tłuste i niedobre. Jednak, gdy dorastamy nasze smaki się zmieniają i z wiekiem zaczynam doceniać kaczkę. Odpowiednio przygotowania, jest teraz dla mnie przysmakiem. Może i Wam zasmakuje?

Będziemy potrzebować:
dwa kacze udka
jedną pomarańczę
sok z jednej pomarańczy
czerwoną cebulę
kawałek korzenia imbiru
1 łyżkę miodu
400 ml ciepłej wody
oliwa
sól
pieprz
tymianek

kacze nózki1

Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wcieramy sól i pieprz. Na patelni rozgrzewany odrobinę oliwy. Aby skórka naszej kaczki była chrupiąca, dorzucamy kryształki soli na patelkę i smażymy udka, z każdej strony na złocisto.

W tym czasie, obieramy cebulę i imbir. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w plasterki. Pomarańczę parzymy i również kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cebuli, imbiru i pomarańczy, następnie, uprzednio podsmażone udka, a na nich pozostałe warzywa i owoce.

Do ciepłej wody dodajemy sporą łyżkę miodu oraz przyprawy i sok z pomarańczy. Porządnie mieszamy, aby miód się rozpuścił i wlewamy do naczynia.

Pieczemy w piekarniku około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Jeżeli, chcecie przygotować większą porcję, musicie pamiętać, że na dwa udka przypada jedna, pokrojona w plasterki, pomarańcza.

Ja, moje kacze udka, podawałam z karmelizowaną marchewką i zapiekanymi ziemniakami.

iPhone 269

 

2 przemyślenia nt. „Kacze udka w pomarańczach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>