Karkówka z sosem grzybowym i kluseczkami z pietruszką

Po sukcesie mojego risotto borowikowego, postanowiłam podzielić się z Wami, kolejnym przepisem z wykorzystaniem grzybów.

Będziemy potrzebować:
500 g karkówki w plastrach
150 g grzybów (mogą być pieczarki)
300 ml śmietany 12%
pięć plasterków suszonych borowików
3 szalotki
łyżkę soku z cytryny
szklanka wody lub bulionu
oliwa
sól
pieprz
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

karkóeka w sosie grzybowym

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą.
Karkówkę obficie nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony.

karówka

Ściągamy z ognia. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pół szklanki wody lub bulionu. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1.5 h

karkówka 2

Karkówka nie należy do moich ulubionych mięs, ale przygotowana w taki sposób, jest miękka, krucha i rozpływa się w ustach.

Zabieramy się za sos.
Grzyby myjemy i kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, szalotki siekamy w piórka.
Garnek, z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa, ponownie wstawiamy. Na nim będziemy tworzyć nasz sos. Wrzucamy pokrojone grzyby, szalotki i osuszone borowiki. Wszystko podsmażamy.

sos grzybowy

Gdy grzyby znacznie zmniejszą swoją objętość, a woda odparuje, całość zalewamy pozostałym bulionem lub wodą. Przykrywamy i dusimy około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę. Dodajemy sól i pieprz. Wlewamy śmietanę. Czekamy kilka minut, aż całość się zagotuje. W pół szklanki zimniej wody, rozbełtujemy łyżkę mąki i dodajemy do sosu. Czekamy aż zgęstnieje, przykrywamy i zestawiamy z ognia.

Kluseczki łyżką kładzione, to pierwsze, które sama zrobiłam i chyba najprostsze jakie istnieją. Można je robić zarówno na słodko (z cukrem i białym serem) lub na słono, czy ostro ( z mieloną papryką, szpinakiem, czy jak ja dziś pietruszką).

Podstawowe składniki to:
jajko
mąka
sól
Reszta, to już tylko nasza kulinarna fantazja. Ja tym razem dodałam posiekaną pietruszkę.

Składniki mieszkamy w misce, trzepaczką, na dość lejące się ciasto. Mogłabym jego konsystencje porównać do gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego. Rozumiecie o co mi chodzi?

kluski łyżką kładzione

W wysokim garnku, wstawiamy około 3 litrów wody, solimy i dodajemy odrobinę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, zanurzamy w niej łyżkę, którą będziemy nakładać nasze kluseczki, aby była ciepła i ciasto się do niej nie kleiło. Nabieramy troszkę ciasta na bok łyżki i zanurzamy w wodzie. Początkowo nasze kluseczki, będą opadały na dno, ale bardzo szybko wypłyną :) Powtarzamy czynność, do wykończenia ciasta. Garnek przykrywamy i całość gotujemy około 2-3 minut. Musimy uważać, aby kluski się nie rozgotowały.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę masła, aby nasze kluski się nie pozlepiały.

kluski łyżką kładzione (2)

Karkówkę wyjmujemy z piekarnika.

karkówka 3

Podajemy z kluseczkami i sosem.

karkówka z sosem grzybowym

2 przemyślenia nt. „Karkówka z sosem grzybowym i kluseczkami z pietruszką

  1. Podanie, jak zwykle piękne i apetyczne! Kluseczki bardzo lubię i polecam wszystkim. Można je podawać w różnych wariantach smakowych i kolorystycznych, w zależności co dodamy do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>