Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe

Będziemy potrzebować:
ok 500g polędwicy wieprzowej
2 łyżki musztardy typu frnancuskiego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
świeży tymianek
świeży rozmaryn

IMG_0976

Zioła myjemy i drobno siekamy, łączymy z musztardą, miodem i sosem sojowym. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy przygotowaną marynatą, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na jakiś czasz. Wiadomo że im dłużej tym lepiej. Moje mięsko wstawiłam do lodówki na ponad godzinę.
Gdy nadejdzie czas, piekarnik nagrzewamy to temperatury 180 stopni. Obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na patelni i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Co jakiś czas przewracamy mięso.

Ja tym razem pozostawiłam je w całości, ale możecie je pokroić na centymetrowe plastry, usmażyć na patelni i podać na sałacie z dodatkami np gruszki, orzechów, pomidorów suszonych i sera pleśniowego. To tylko przepis na zaprawienie mięsa, dodatki, to tylko i wyłącznie nasza inwencja :)   U mnie słodkie ziemniaki! A jako dodatek, brokuły zapiekane z serem i jajkiem.

IMG_0981

3 przemyślenia nt. „Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe

  1. Wygląda przepysznie! Polędwiczki wieprzowe to jedno z moich ulubionych mięs. Na pewno skorzystam z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>