Miruna pod ziemniaczaną pierzynką

Składniki:

3 filety z miruny
800 gram ziemniaków
300 ml śmietany
ser żółty
cebula
jajko
szczypta mąki
100 ml wody
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
masło
folia aluminiowa

miruna zapiekanka

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Mieszamy: śmietanę, mąkę, jajko, wodę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.

Żółty ser trzemy na grubych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.

Formę do pieczenia smarujemy masłem, zwłaszcza w zagięciach. Na spodzie układamy filety z ryby, na nich cebulę, a na górze ziemniaki. Plasterki powinny zachodzić na siebie. Zalewamy wszystko delikatnie sosem.

miruna zapiekanka

Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Po pół godziny ściągamy folię, a danie posypujemy żółtym serem. Pieczemy aż z góry będzie rumiane.

miruna zapiekanka

Mniam…

2 przemyślenia nt. „Miruna pod ziemniaczaną pierzynką

  1. Polecam bo zapiekanka jest bardzo delikatna i sycąca.
    Jak będziesz miała ochotę to podeślij zdjęcie, z chęcią zobaczymy jak się udała :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>