Mumie z indykiem

Niedawno odkryłam pora na nowo. Kiedyś kojarzył mi się jedynie z kolejnym dodatkiem do wywaru z warzyw, jednak podsmażony na masełku świetnie komponuje się z drobiem lub rybą.

Będziemy potrzebować:
opakowanie ciasta francuskiego
plastry piersi z indyka
por
tarty ser żółty
masło
sól
pieprz
jajko
szparagi jako dodatek

mumia1

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora kroimy na cztery części wzdłuż i płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy. Na patelni rozgrzewamy sporą łyżkę masła z odrobiną oliwy, aby się nie przypaliło. Dodajemy pora i smażymy, aż nie zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim, po środku od góry (najlepiej pozostawić margines około 1 cm na zawinięcie cista), pierwszy plaster piersi indyka. Na mięso nakładamy sporą ilość podsmażonego pora i posypujemy tartym serem. Nacinamy boki ciasta francuskiego tak, aby powstały bandaże, którymi zawiniemy naszą mumię. Najpierw zakładamy ciasto od góry i od dołu mięsa, a następnie przekładamy boczne paski, raz prawej, raz z lewej. Na jedno opakowanie cista wyszły mi dwie porcje dania.  Jeżeli użyjecie piersi z kurczaka, uzyskacie trzy mumie.

Tak przygotowane porcje smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam papieru, w które zawinięte było ciasto, ponieważ nadaje się on do pieczenia i ciasto nigdy nie przywiera). Pieczemy około 35 minut.

Szparagi gotujemy al dente.

mumia2

Smacznego!

 

11 przemyśleń nt. „Mumie z indykiem

  1. Mumie wyglądają apetycznie. Wszystko to co lubię. Sobota będzie dniem mojej próby kulinarnej. Tylko zastanawiam się czy można polać to sosem?

    1. Pewnie, że można. Dla niektórych cisto francuskie, jest za suche.Ja przygotowałam do tego sos jogurtowy z kolorowym pieprzem na zimno, ale myślę, że sos serowy również pasuje :)
      Czekamy na Twoje opinie na temat dania :)

    1. Właśnie zajadamy sie mumiami i musze Ci powiedzieć. że pyszne. Wszystkim smakują i proszą o dokładke. ;) ))))))

  2. U mnie właśnie dzisiaj na obiad mumie, mam nadzieję, że wszystkim będą smakować.
    por na maśle rewelacja
    pozdrawiam
    p.s. Kuferek już u Sylwii

  3. Oj smakowało i to bardzo , mumie na pewno zagoszczą w naszym menu.
    Pozdrawiam i czekam na opinię.Polecam się na przyszłość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>