Piernikowe babeczki

Będziemy potrzebować:
3 szklanki mąki
0,5 kostki masła lub margaryny
1 szklankę cukru
2 jajka
50g dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie przyprawy do pierników
3 łyżeczki sody
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka

piernikowe babeczki składniki

Masło, jajka i cukier ucieramy na jednolitą masę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i dodajemy do niej przyprawę do pierników, sodę oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Następnie do utartej masy maślanej, stopniowo dodajemy suche składniki. Gdy już wszystko ładnie się połączy dolewamy mleko i dżem porzeczkowy. Mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

piernikowe babeczki ciastoCiasto nie ma zbyt pięknego koloru, ale zapewniam, że jest pyszne :)

Ja, część moich sylikonowych foremek na muffinki, napełniłam jedynie do połowy. Po upieczeniu i ostygnięciu, ścięłam delikatnie góry i zrobiłam z nich takie malutkie babki.

piernikowe babeczki

A te wypełnione normalnie, do 3/4 foremki, wyglądały tak:

piernikowe muffinki

Pingwin miał na niego chrapkę, ale mój mąż był szybszy!

2 przemyślenia nt. „Piernikowe babeczki

  1. Wyglądaja przepysznie! przepis na pewno wypróbuje :)
    Aktualnie kończę szyć ozdoby na choinkę :) Super sprawa z szyciem . Nie mam pomysłu na Wieniec na drzwi , Wasz pomysł z płatkami kosmetycznymi fajny tyle że nie bardzo nadaje się na zewnątrz ….

    1. Jeśli masz taką styropianową oponkę, to można ją obwinąć wełną i przyczepić np. bombki i jakąś kokardę. Bardzo fajnie to wygląda :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>