Pierwsze domowe sushi Marie

Uwielbiam sushi! Pokochałam te smaki, dzięki mojemu mężowi, który namówił mnie, abym spróbowała. Mamy swój ulubiony sushi bar w Kaliszu, MAGURO SUSHI BAR. Odwiedzanie tego miejsca, za każdym razem, gdy jesteśmy w Polsce, stało się naszym rytuałem.

Zanim pokażę Wam moje pierwsze domowe i samodzielnie wykonane, od podstaw, sushi, kilka słów wstępu, dla tych, którzy jeszcze nie  zagłębiali się w temat :)

Sushi, to określenie japońskich dań bazujących na ryżu. Początkowo stanowiło ono sposób przechowywania ryb, który polegał na osoleniu surowego mięsa, a następnie oblepieniu go ugotowanym ryżem i pozostawieniu w drewnianej beczce. Ryż fermentował i stanowił naturalny konserwant dla rybiego mięsa. Ryż wyrzucano i zjadano jedynie rybę.
Początki sushi, które znamy obecnie to XIX. Przygotował je, po raz pierwszy, japoński kucharz Hanaya Yohei, który zrezygnował, z procesu fermentacji i zaczął przyrządzać dania, podobnie jak robimy to dziś.

Dzisiejsze sushi składa się z gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym  oraz najróżniejszych dodatków w postaci: ryb, owoców morza, wodorostów nori, warzyw, owoców, grzybów, jajek.
Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.

Rodzaje sushi

Nigiri. – jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu.

nigiri

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSBmwY5JqcA_dCFRMe20aubysF_lzGQZBCXPKvs1WZGM44SL7v1eg

Maki – rolki, które występują w trzech wariantach: hosomaki – małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futomaki – duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz uramaki – ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam.

Hosomaki z tuńczykiem

maki

http://www.marions-kochbuch.com/food-pic/sushi-maki-with-tuna.jpg

Futomaki

futomaki

http://media.tumblr.com/tumblr_llarov20x41qaozja.jpg\

Uramaki

uramaki

http://media.tumblr.com/tumblr_llarov20x41qaozja.jpg

Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dodatkami.

temaki

http://www.sakura-hostel.co.jp/blog/menu_showimg.jpg

Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki.

tankan

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmK3vKyXUP_Qea5xMxDB4fZyzguStEoVQHOcgghjm0xfZe0Nq0

O czym warto pamiętać?

Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem)

Ryby

Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu. Jeśli mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże. Nigdy nie kupujemy ryb w marketach, gdzie często produkty, które są sprzedawane jako świeże, były uprzednio mrożone.

Nie powinno się jeść na surowo ryb słodkowodnych.

Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana – kupujemy mrożone, nierozmrażane w sklepie.

Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.

Ja zdecydowałam się na zakup ryby na targowisku, u sprawdzonego sprzedawcy.  Nie omieszkałam mu wspomnieć, że będę robić sushi. Mój krok był bardzo rozsądny, gdyż mój sprzedawca doradził mi szczerze, które ryby są naprawdę świeżę. Moje wyznanie skłoniło go wręcz do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku, gdyż tuńczyka mi odradził, oczywiście dyskretnie  :) Ostatecznie wybrałam kawałek łososia i czarniaka ( jest to angielska ryba, żyjąca w Atlantyku, polecił mi ją sprzedawca).
Gdy wróciłam do domu, zanurzyłam moje filety na 2 sekundy we wrzątku i zalałam je octem ryżowym zmieszanym z łyżką soli. Pozostawiłam w zalewie na kilka godzin.
Kupiłam też łososia wędzonego, podobno to zbrodnia, żeby dodawać go do sushi, ale co tam, ja go bardzo lubię :)

ryby
Kupiłam też krewetki, niestety były tylko mrożone, więc je upiekłam.

Podstawowe składniki sushi to:
ryż typowo do sushi (z innego nam nie wyjdzie)
algi nori
sos sojowy
ocet ryżowy
wasabi

sushi skladniki

Wasabi (japoński chrzan), jeżeli kupiliście w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą ilością wody. Ja kupiłam pastę, jak widać na zdjęciu wyżej.

Ryż gotujemy dokładnie tak, jak nakazuje instrukcja, wtedy jest największa szansa, że nam się uda :)

Wszystkie składniki, jakie będziemy używać, do tworzenia naszego sushi, przygotowujemy sobie przed rozpoczęciem zawijania, to bardzo ułatwi nam zadanie.

Ja zdecydowałam się na dodatki w postaci:
awokado
ogórka zielonego (podobno lepiej nie obierać ze skórki, ale ja takie ogóry z marketu, wolę obrane)
melona
tofu (to był mój pierwszy raz z tym składnikiem)
mieszanki sałat
serka philadelfia

dodatki

Zanim zaczniemy sprawdzamy, czy ryż na pewno już wystygł, gdyż podobno klejenie ciepłego ryżu to katastrofa.
Potrzebna będzie nam również miseczka, do maczania palców. Jest to bardzo pomocne, przy nakładaniu ryżu na nori.

Ja niestety nigdzie w okolicy nie znalazłam specjalnej maty, do rolowania sushi, więc wykorzystałam bambusowe podkładki, które już posiadam.

Na matę, kładziemy jeden płat nori, przeszyciami do góry. Na niego nakładamy warstwę ryżu.
Ja zapomniałam o doprawieniu ryżu, więc zmieszałam 6 łyżek octu ryżowego z łyżką soli i łyżką brązowego cukru i takim roztworem, smarowałam pędzelkiem każdą warstwę ryżu, którą nałożyłam na nori. Przepis znalazłam na opakowaniu od ryżu.

nakladanie ryzu 2 nakladanie ryzu

Na środku, w poprzek nori, układamy dodatki według uznania. Np. łososia, awokado, sałatę, melona i…. zabieramy się do zawijania. Pamiętajmy, że zawijamy nasze sushi razem z matą, inaczej jest to prawie niemożliwe. Koniec zaklejamy za pomocą wody. Przynajmniej ja tak robiłam.

Moje pierwsze ruloniki!

rolsy maire

 

A te są mojego męża

damian rolsy

Gdy już wszystko gotowe, każdy rulonik, kroimy na kawałki o szerokości ok 1.5 cm. Układamy je ładnie na drewnianych deseczkach lub płaskich kamionkowych talerzykach.

Do miseczek nalewamy sos sojowy do namaczania oraz wasabi. Wasabi można dodawać również do środka sushi, ale trzeba to robić z wielkim umiarem.

sushi (2)

Niestety nie udało mi się kupić marynowanego imbiru, ale za to znalazłam japońskie Sake :) Jest to wino ryżowe. Ja podałam je na ciepło.

sake

Sushi jemy palcami lub za pomocą pałeczek.

sushi (1) sushi (3)

Myślę, że jak na pierwszy raz, to wyszło nam z mężem całkiem nieźle! Było pyszne, żadne nam się nie porozpadało, nie byliśmy chorzy :) Niestety przygotowaliśmy za dużo na nas dwoje i nie byliśmy w stanie wszystkiego zjeść, więc nawet Hugo dostał kilka kawałków :) :)

Robiąc sushi po raz pierwszy, korzystałam ze stron:
http://pomarancza.blox.pl/2012/10/Ryby-od-sushi-do-zupy-i-sufletow.html

http://www.przepisnasushi.pl/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>