Placki po węgiersku

Składniki:
mięso gulaszowe
czerwona papryka
przecier pomidorowy
chili
papryka słodka
kostka rosołowa
ząbek czosnku
mąka
pieprz
śmietana
ziemniaki
jajko

Mięso kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i chowamy na noc do lodówki.

Obtaczamy mięso w mące. Obsmażamy z każdej strony, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Wyciskamy czosnek, dodajemy pół kostki rosołowej, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa.

Obieramy ziemniaki i cebulę. Ja przepuszczam je przez sokowirówkę, bo nie lubię czuć kawałków ziemniaków czy cebuli w plackach, ale jeśli chcecie to po prostu potrzyjcie je na tarce.

Do zmielonych ziemniaków wbijam jajko, dodaję sól, pieprz i trochę soku z ziemniaków. Jeśli sok chwilę postoi to na dnie zbierze się skrobia, dodaję ją do zagęszczenia ciasta zamiast mąki. Placki smażę na oleju.

Na talerz wykładam placki, na to gulasz i trochę śmietany. Pychotka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>