Pomysły na własnoręcznie robione prezenty

Czy może być piękniejszy prezent niż podarunek, który wykonamy własnoręcznie? Według mnie nie. Dlatego, w tym roku, większość prezentów jakie przygotowałam dla rodziny i przyjaciół będzie właśnie takich.

Dzisiaj przedstawię Wam trzy rodzaje prostych przetworów, które idealnie nadają się na prezent, zwłaszcza w zimie.

Czosnek marynowany

Składniki:
6 główek czosnku
cytryna
350 ml octu winnego
pieprz w kuleczkach
pół łyżki soli
papryka w płatkach

czosnek marynowany

Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.

Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki (tylko tej żółtej, białą zostawiamy bo jest gorzka) i wyciskamy sok. Skórkę kroimy w drobne paseczki.

cytryna

Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy sok z cytryny i sól. Zagotowujemy.

W przygotowanych słoiczkach wrzucamy na dno pokrojoną skórkę z cytryny, kilka nasionek pieprzu i troszkę papryki.

czosnek marynowany

Układamy czosnek. Na wierzch jeszcze raz wrzucamy te same przyprawy co na dno.

Zalewamy przygotowanym płynem. Mocno zakręcamy

Słoiczki ustawiamy w garnku, który następnie napełniamy wodą, ale do 3/4 wysokości słoiczków. Gotujemy 3 min.

czosnek marynowany

Gotowe!

Oliwki ziołowo cytrynowe

Składniki:
320 g oliwek zielonych2 ząbki czosnku
skórka z jednej cytryny
250 ml oliwy z oliwek
gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
płatki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku

Oliwki wyciągamy ze słoiczków, wycieramy dokładnie w papierowe ręczniki. Zalewa nie będzie nam potrzebna.

oliwki marynowane
Każdą oliwkę kładziemy na desce i naciskamy nożem, żeby skórka pękła.

oliwki

Z cytryny obieramy żółtą skórkę i kroimy w paseczki. Czosnek kroimy.

oliwki w zalewie

Do garnuszka wlewamy oliwę, dodajemy skórkę z cytryny, gałązki tymianku lub rozmarynu, płatki czerwonej papryki i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

oliwki w słoiku

W słoikach układamy oliwki. Zalewamy je przygotowaną oliwą z przyprawami i dobrze zakręcamy.

Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Oliwki można jeść już po dwóch dniach od przygotowania. Możemy je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa miesiące.

oliwki marynowane

Marmolada z mandarynek

Składniki:
2,5 kg mandarynek
750 g cukru
125 ml soku z cytryny
2 l wody

mandarynki

Mandarynki dobrze myjemy w gorącej wodzie, następnie każdą przekrawamy na pół i wyciskamy sok.

Skórki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 40 minut, aż skórki będą na tyle miękkie, że łatwo będzie je przebić widelcem.

Łyżką cedzakową wyławiamy skórki i studzimy.

Po ostudzeniu, z każdej połówki usuwamy wewnętrzną białą warstwę i wszystkie pozostałości.

skórka mandarynkowa

Pomarańczowe skórki kroimy, w drobne paseczki / kosteczki. A białe skórki zawijamy w płótno i związujemy sznurkiem. Pamiętajcie żeby sznurek był naturalny.

cytryna

Z powrotem do garnka i płynu który w nim został, wrzucamy pokrojone, pomarańczowe skórki, białe skórki w płótnie, sok wyciśnięty na początku, sok cytrynowy i cukier.

Gotujemy ok. 30 minut, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

Przekładamy do przygotowanych słoików. Pasteryzujemy słoiki przez 10 min we wrzącej wodzie.

marmolada z mandarynek

Ja musiałam zmodyfikować nazwę mojego przetworu na syrop mandarynkowy, ponieważ moje mandarynki były bardzo słodkie to stwierdziłam że dam mniej cukru (wody i pozostałych składników dałam tyle co w przepisie), przez co nawet po godzinie gotowania płyn nie chciał tężeć. Zrobiłam już degustację dwóch słoiczków i muszę powiedzieć, że w tej roli „syrop” sprawdza się świetnie. Wymyśliłam też dla niego drugie przeznaczenie, nasączę nim ciasto na święta i będzie pycha! Big Smile

W tym roku w święta będę też obdarowywać domowymi ciasteczkami, które zrobię w niedzielę i czekoladkami, na które przepis TU.

A czy Wy robicie sami jakieś prezenty świąteczne?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>