Profiterolki

Ptysie:
szklanka wody
1/3 kostki masła
szklanki mąki
3 jajka
Krem:
budyń
100 g masła
Polewa:
gorzka czekolada
150 ml mleka
60 g cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej

Zaczynamy od zrobienia tzw. cista parzonego. Podgrzewamy w garnku wodę z masłem, aż całkiem się roztopi. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, najlepiej jakąś ubijaczką/trzepaczką. Odstawiamy do ostudzenia.

Gdy ciasto jest zimne wbijamy jajka i mieszamy mikserem.

Profiterolki nakładamy na papier do pieczenia łyżką lub szprycą. Pieczemy przez około 15-20 min, aż będą złote w 200 stopniach.

Ptysie zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy krem. Gotujemy budyń, według zaleceń na opakowaniu, studzimy i miksujemy z miękkim masłem.

Każdego ptysia nadziewamy kremem przy pomocy rękawa lub szprycy.

Do garnuszka dajemy składniki sosu, mieszamy do połączenia. Gotowym sosem polewamy ptysie.
Pyszności.

Jedno przemyślenie nt. „Profiterolki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>