Pstrąg tęczowy z patelni

Super szybki pomysł, nie tylko na piątkowe obiady!

Będziemy potrzebować:
dwa filety pstrąga tęczowego ze skórą
cytryna
pietruszka
sól morska
kolorowy pieprz
czosnek
oliwa
masło

pstrąg tęczowy

Rybę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z łyżką masła, rzucamy szczyptę soli w kryształkach, aby skórka ryby była chrupiąca.  Tuż przed smażeniem, filety nacieramy dość obficie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny.  Pstrąga kładziemy na patelnię, zaczynając od stromy ze skórą. Dokładamy obrany czosnek i plasterki z drugiej połowy cytryny.

pstrąg tęczowy2

Podczas smażenia, co jakiś czas ruszamy patelnią, aby aromat czosnku oraz cytryny mógł łatwiej się wchłonąć. Rybę przewracamy na drugą stronę, gdy skórka będzie lekko brunatna. Smażymy jeszcze minutę lub dwie.
Na talerzu dekorujemy cytryną z patelni i posypujemy posiekaną pietruszką.

pstrąg tczowy3

Ja swojego pstrąga tęczowego podałam z zapiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką.

Składniki sałatki:
sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
kukurydza

Sos vinegret:
łyżka octu winnego (białego)
sól
kolorowy pieprz
łyżeczka miodu lub cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

3 przemyślenia nt. „Pstrąg tęczowy z patelni

  1. Apetyczny! Wielokrotnie robiłam pstrąga i należy uważać na cytrynę w skórce podczas smażenia. Niekiedy daje goryczkę rybie. Proponuję mocno skropić tuż przed podaniem.
    Sposób podania super!

    1. Marysiu,pstrag w otoczeniu warzyw wyglada wysmienicie –
      z pewnoscia tak tez smakuje !!!
      Bardzo uprzejmie prosze Cie ,umiesc przepis na pieczone ziemniaki !!!
      Sciskam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>