Ravioli z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą

Składniki:
ciasto:
220 g mąki
2 jajka
szczypta soli
łyżka oliwy

farsz:
piersi z kurczaka
szpinak
mozzarella
ząbek czosnku
sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy. Jeśli ciasto nie odchodzi od dłoni dosypujemy jeszcze trochę mąki. Uformowane w kulkę ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. pół godziny.

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie rozdrabniamy, ja użyłam do tego blendera.

Szpinak sparzamy wrzątkiem, dobrze wyciskamy i kroimy na drobne kawałeczki. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Szpinak, czosnek i przyprawy dodajemy do kurczaka i dobrze mieszamy. Mozzarellę kroimy w małe kawałeczki, ja niestety o niej zapomniałam Cry

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy i wycinamy kółeczka, ja użyłam do tego literatki. Kładziemy kuleczkę farszu, kawałeczek mozzarelli i sklejamy drugim kółeczkiem z ciasta. Brzegi przed sklejeniem radzę posmarować wodą, a pierożki podczas gotowania się nie rozpadną. Mi z tego przepisu wychodzi ok. 55 pierożków.

W dużym garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy. Pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5 min. Polecam podawać z sosem, np. serowym lub pomidorowym, albo z roztopionym masłem.


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>