Risotto borowikowe

Pewnie zastanawiacie się, skąd w Anglii mam polskie borowiki. Otóż nie są one ze sklepu z polską żywnością, ale od mojej kochanej mamy, która przysyła mi, co jakiś czas smakołyki lub małe niespodzianki. Grzyby w lesie nazbierał tata i tylko jemu wierzę, w tej kwestii, że nie są trujące.

Będziemy potrzebować:
200g ryżu Arborio
1 l bulionu lub wody
5 szalotek
kieliszek białego wina
100 g suszonych borowików
100 g pieczarek
parmezan
oliwa
sól i pieprz
pietruszka

risotto borowikowe 1

Suszone borowiki zalewamy wodą. Ja moczyłam moje około godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pieczarki kroimy w plasterki.Szalotki siekamy w drobną kostkę.

risotto borowikowe 2

Szalotki podsmażamy na oliwie. Dodajemy borowiki i pieczarki.

risotto borowikowe 3

Gdy cebulki się zeszklą, a grzyby lekko podsmażą, dorzucamy ryż i smażymy chwilkę, ale tak żeby ryż nam się nie przypalił. Podczas gotowania, ryż znacznie zwiększy swoją objętość.

risotto borowikowe 4

Następnie dodajemy kieliszek białego wina, ja dodałam oczywiście Pinot Grigrio. Gdy wino odparuje dodajemy pierwszą nabierkę/chochelkę bulionu lub wody, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty i dodajemy kolejną.

Gdy ryż wchłonie cały litr bulionu i będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz dodajemy dwie czubate łyżki startego parmezanu.

risotto borowikowe 5

Porcje posypujemy posiekaną pietruszką i parmezanem :)

risotto borowikowe 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>