Schab w mleku

Schabowy, to nasze danie narodowe, ale warto na schab spojrzeć inaczej, bo to bardzo smaczne mięso. Ja dziś polecam schab w mleku, który najlepiej smakuje z duszonymi ziemniakami lub ryżem, ale nadaje się również, do podawania na zimno.

Będziemy potrzebować:
Około 800 g schabu (może być z kością)
100 g boczku wędzonego
2 duże czerwone cebule
2 marchewki
1 por
1 pietruszka
0.5 l mleka
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

schab w mleku 1

Warzywka myjemy i obieramy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy na pół i w paseczki, cebulę w piórka. Boczek również kroimy w paski.

Zabieramy się za smażenie :)
Najlepiej wybrać takie naczynie, które można włożyć później do piekarnika. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i warzywa. Całość smażymy około 15 minut.

schab w mleku 2

Po tym czasie, mieszankę warzyw i boczku przekładamy do miski, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy schab, dość mocno, z każdej strony.  Rumiane mięso obficie doprawiamy pieprzem i solą.

schab w mleku 3

Jeżeli Wasz boczek jest chudy, tak jak mój, po przełożeniu warzyw, musiałam dodać do garnka trochę oliwy, ponieważ nie miałam na czym przesmażyć mięsa. Jednak jeśli boczek ma w sobie dużo tłuszczu, nie jest to konieczne.

Mięso przykrywamy mieszanką warzyw z boczkiem i zalewamy mlekiem. Można też układać warstwowo: mięso-warzywa-mięso-warzywa.

Całość pieczemy około 1.5 h w temperaturze 180 stopni.

schab w mleku 4

Ja zawsze pierwszą godzinę piekę z przykrywką, a na ostanie 30 minut ją zdejmuję, żeby całość troszkę odparowała, a powstały sos był gęstszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>