Tarta gruszkowa

Składniki:

Gruszki lub jabłka
Pół szklanki cukru (moje gruszki były bardzo słodkie, jeśli używacie np. kwaśnych jabłek warto dać  ¾ szklanki)
2 szklanki mąki
25 dag masła
Cukier wanilinowy
Szczypta soli

tarta gruszkowa

Do masła dodać: cukier, cukier wanilinowy, mąkę, szczyptę soli i zagnieść.

2/3 ciasta wsadzić do okrągłej formy.

Spód piec 10 – 13 min. W temp. 190 stopni na jasnobrązowy kolor.

Owoce pokroić w łódeczki i ułożyć na podpieczonym spodzie.

tarta gruszkowa

Pozostałą 1/3 ciasta rwać palcami na małe strzępki i układać na owocach.

tarta gruszkowa

Piec 35 – 40 min. W takiej samej temperaturze.

tarta gruszkowa

Smacznego!

3 przemyślenia nt. „Tarta gruszkowa

    1. Jest to jedno z nielicznych ciast z owocami jakie ja, miłośniczka czekolady, wcinam. Tak jak pisałam wyżej spokojnie można też zamienić gruszki na inne owoce sezonowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>