Zapiekanka mięsno ziemniaczana

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa
8 średnich ziemniaków
4 średnie cebule
duża śmietana 12 lub 18%
tarty ser żółty
200 g szpinaku
ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
kula mozzarelli
pół szklanki wody
sól, pieprz, papryka słodka mielona, czosnek granulowany
olej

zapiekanka mięsko ziemniaczana

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, żeby nie było surowe.

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Do szpinaku dodajemy posiekany czosnek.

Do miski wlewamy śmietanę, przecier pomidorowy, keczup, paprykę mieloną, sól, pieprz, czosnek granulowany, wodę i dobrze mieszamy.

Naczynie żaroodporne wypełniamy układając wszystko warstwami, kolejno: ziemniaki, szpinak, mięso, porwana palcami mozzarella i tak do skończenia składników.

Zalewamy przygotowanym sosem.

zapiekanka mięsko ziemniaczana

Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 45 min (do miękkości ziemniaków). Następnie otwieramy naczynie, posypujemy żółtym i wstawiamy do piekarnika, aż ser się stopi.

zapiekanka mięsko ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>