Zielono mi – risotto

Będziemy potrzebować:

200g ryżu Arborio
1 l bulionu lub wody
1 cebulę
kieliszek białego wina
szklankę groszku (do gotowania wybieram groszek mrożony, bo ma ładniejszy kolor)
pesto (tego dnia użyłam gotowego pesto, ale można zrobić je samemu)
parmezan
oliwa
sól i pieprz

zielone risotto1

Wykonanie:

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dajemy ryż i smażymy chwilkę, ale tak żeby ryż nam się nie przypalił. Taka ilość ryżu można Wam się wydawać niewielka, ale zwiększy on kilkakrotnie swoją objętość na tyle, że będziecie zdziwieni.

Następnie dodajemy kieliszek białego wina, ja dodałam Pinot Grigio, bo to moje ulubione i często gości w mojej lodówce :) . Gdy wino odparuje dodajemy pierwszą nabierkę/chochelkę bulionu lub wody, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty i dodajemy kolejną.

Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodajemy groszek i gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie.

Zdejmujemy z ognia i łączymy z pesto.

Musimy pamiętać, że ryż, w risotto, powinien być al dente.

Porcje posypujemy parmezanem według uznania i gotowe :)

zielone risotto2

Smacznego!

3 przemyślenia nt. „Zielono mi – risotto

  1. Przyznam się szczerze, że choć dużo gotuję nigdy risotta nie gotowałam, więc na pewno spróbuję, tym bardziej, że wygląda bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>