Zupa cebulowa

Składniki:
800 g cebuli (waga po obraniu)
1,5 l wody
kostka rosołowa
liść laurowy
2 płaskie łyżki mąki
chleb
masło/olej
ser żółty
imbir w proszku
pieprz, sól

zupa cebulowa

 

Cebulę kroimy w kółeczka lub piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Im bardziej ją zezłocimy tym ciemniejszy kolor będzie miała zupa. Gdy kolor będzie odpowiedni zasypujemy cebulę 2 łyżkami mąki i delikatnie podsmażamy. Uwaga, żeby nie spalić mąki.

 

zupa cebulowa

 

Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy, odrobinkę imbiru, pieprz i sól.

Gotujemy 45 min, aż cebula będzie mięciuteńka.

Chleb (w moim przypadku lniany) kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Masło da mu pyszny smak i piękny, złociutki kolor. Proponuję nie dodawać na raz dużego kawałka masła, ale stopniowo, w małych kawałeczkach rozkładać po patelni, żeby w miarę równo wszystkie kosteczki trochę go naciągnęły.

 

zupa cebulowa

 

Zupę możemy podawać z pływającymi kawałkami cebuli lub zblendować.

Nalewamy zupę do miseczki, posypujemy żółtym serem i dodajemy grzanki. Ja dla smaku dodałam też trochę parmezanu.
Pyszności… Smile

 

zupa cebulowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>