Zupa gulaszowa

Jest to idealne danie na zimne i pochmurne dni. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycące, a dokładnie tego potrzebujemy, w taką pogodę jak dziś.

Będziemy potrzebować:
2 l wody
700 g mięsa (u mnie wołowina)
papryki (1 żółta, 2 czerwone, 1 zielona)
6 cebul
6 ziemniaków
1 papryczka chilli
0.5 koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe lub jedna buluinetka
2 marchewki
1 piertuszka
1 por (ja o nim zapomniałam tym razem)
1 puszka pomidorów
2 liście laurowe
ziele angielskie
papryka chilli w proszku
1 łyżeczka soli
6 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka jarzynki
natka pietruszki

papryka i cebula

Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie (ja robiłam to, już w tym garnku, w którym będę wszystko gotować). Zalewamy wodą i gotujemy.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, a pora w prążki. Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy.
Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie i przygotowane warzywa. Całość podgotowujemy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do garnka. Staramy się, aby wszystkie warzywa, były pokrojone na kawałki, takiej samej wielkości.

pokrojone składniki

Po około 10 minutach, dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.

Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w kostkę oraz pozostałą zalewę (moje były już pokrojone), a następnie, posiekaną na drobną kosteczkę, papryczkę chilli oraz posiekamy czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Całość gotujemy jeszcze 10 minut.

Zupę dekorujemy pietruszką. Posiekaną, bądź nie.

zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>