Zupa krem z kukurydzy z chili

Uwielbiam kukurydzę, pod każdą postacią. Gotowaną z masełkiem, w sałatkach, na pizzy, do makaronu… W zupie też musiałam znaleźć na nią sposób!

Będziemy potrzebować:
1 kg mrożonej kukurydzy
2 kostki rosołowe lub warzywne
1 ostra papryczka chili
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
250g serka mascarpone
sól i pieprz

krem z kukurydzy 1

Do garnka wsypujemy kukurydzę i zalewamy wodą, tak aby tylko zakryć poziom warzywa. Jeśli damy za dużo wody, nasza zupa będzie rzadka, a chcemy uzyskać krem.

krem z kukurydzy 2

Czekamy, aż woda się zagotuje i dodajemy kostki rosołowe oraz posiekaną, na drobną kosteczkę, papryczkę chili (uwaga na oczy, bo to naprawdę bolesne przeżycie! Wiem co mówię :/ ).

krem z kukurydzy 3
Gdy kukurydza zmięknie, zestawiamy garnek z „ognia” i miksujemy wszystko, bardzo dokładnie, blenderem.
Wstawiamy ponownie i dodajemy serek mascarpone oraz słodką paprykę.

krrem z kukurydzy 4

Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, według uznania i gotowe!

Super szybka i smaczna zupka, a w dodatku jest bardzo sycącą i rozgrzewająca :)

krrem z kukurydzy 5

2 przemyślenia nt. „Zupa krem z kukurydzy z chili

  1. Zupa uśmiecha się z talerza. Zastanawiam się tylko, czy można wykorzystać kukurydzę z puszki zamiast mrożonej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>