Uwielbiam kukurydzę, pod każdą postacią. Gotowaną z masełkiem, w sałatkach, na pizzy, do makaronu… W zupie też musiałam znaleźć na nią sposób!
Będziemy potrzebować:
1 kg mrożonej kukurydzy
2 kostki rosołowe lub warzywne
1 ostra papryczka chili
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
250g serka mascarpone
sól i pieprz
Do garnka wsypujemy kukurydzę i zalewamy wodą, tak aby tylko zakryć poziom warzywa. Jeśli damy za dużo wody, nasza zupa będzie rzadka, a chcemy uzyskać krem.
Czekamy, aż woda się zagotuje i dodajemy kostki rosołowe oraz posiekaną, na drobną kosteczkę, papryczkę chili (uwaga na oczy, bo to naprawdę bolesne przeżycie! Wiem co mówię :/ ).
Gdy kukurydza zmięknie, zestawiamy garnek z „ognia” i miksujemy wszystko, bardzo dokładnie, blenderem.
Wstawiamy ponownie i dodajemy serek mascarpone oraz słodką paprykę.
Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, według uznania i gotowe!
Super szybka i smaczna zupka, a w dodatku jest bardzo sycącą i rozgrzewająca
Zupa uśmiecha się z talerza. Zastanawiam się tylko, czy można wykorzystać kukurydzę z puszki zamiast mrożonej?
Myślę,że można spróbować!