Zupa krem ze szpinaku z chipsami z szynki

Super prosty i bardzo efektowny przepis!

Będziemy potrzebować:
500g świeżego szpinaku
600 ml wody lub bulionu warzywnegokostka rosołowa (jeżeli nie mamy bulionu)
100 ml śmietany
2 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku (może być więcej, jeśli lubicie)
gałązka rozmarynu
świeże oregano
oliwa z oliwek
sól
pieprz
kilka plasterków szynki prosciutto lub podobnej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szynkę układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok 15 minut.W tym czasie, drobno siekamy cebulę, rozmaryn czosnek i oregano. Wszystko podsmażany na oliwie.

skladniki

Pamiętajcie aby wybrać wysoki garnek, bo na początku, szpinak zajmuje bardzo dużo miejsca.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy. Warzywa dokładamy do garnka i smażymy wszystko razem, tak długo, aż szpinak puści wodę. Gdy to nastąpi, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

szpinak

Zdejmujemy z ognia, blendujemy. Do kremu dodajemy śmietankę. Pamiętajcie, aby ponownie zagotować zupę, po zmiksowaniu :)

zupka

 

Gotowe!!!!

gotowe

Podajemy z pokruszonymi chipsami z szynki.
Wygląda pięknie, prawda?

Jedno przemyślenie nt. „Zupa krem ze szpinaku z chipsami z szynki

  1. Wgląda smakowicie! A ten kolor! Dzięki za ten przepis. Bardzo lubię szpinak, ale nigdy nie jadłam zupy szpinakowej. Zaraz biegnę na ogródek czy tam jeszcze jakiś szpinaczek się uchował
    :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>